Ik de goeroe

 Je geeft soms van die lessen die iets anders gaan dan jij eigenlijk in de planning had. Zo ook deze les. Op een gegeven moment zijn mijn cursisten in een discussie (??) verwikkeld over goeroes en twee van mijn cursisten hebben daadwerkelijk ervaring met die mannetjes. De rest kwekt lekker mee.

Met een glimlach geef ik de touwtjes uit handen en geniet ik van dit onverwacht schouwspel van vraag en antwoord. Vol verbazing zie (klinkt als hoor) ik hoe de mening van een groep binnen een paar minuten wordt gevormd. “Goeroe’s, dat zijn lelijke gemene oude mannetjes die je proberen in te lijven en je niet meer los laten, sekte leiders, die op macht uit zijn!!”. En iedereen schudt overtuigt ja. Wat zijn we het toch weer met elkaar eens!!

Ik besluit dat mijn pauze lang genoeg geduurd heeft en ik breek in. Het kost me een paar seconden, maar het resultaat mag er zijn. Alle neuzen zijn weer richting mij gericht en ik besluit het vuur van deze kruistocht tegen alle goeroes te blussen. “Lieve, lieve mensen, een goede vertaling van het woord goeroe is ‘hij die licht brengt in de duisternis/ hij die yoga verspreid’.”

Omdat ik ooit eens een intensieve meerjarige yoga docenten opleiding heb gevolgd en  al meerdere jaren les geef….., ik in mijn lessen verder ga dan ontspannen puffen op een matje, eigenlijk probeer ik via mijn lessen een beetje meer bewustzijn en helderheid de wereld in te slingeren….., mag ik mezelf technisch gezien goeroe noemen. “Lieve mensen ‘Ik ben een goeroe’, maar jullie mogen me ook wel gewoon Wim noemen.”

Ik zie her en der een paar wenkbrauwen omhoog gaan, zo lelijk ben ik nou ook weer niet. Het duurde even een paar seconden voordat de eerste reactie kwam. “Ja, maar dit is anders, toch???”. Goed, een cursist en inmiddels goed vriendin van me die achter in de zaal het hele gebeuren vanaf haar matje aan het waarnemen was zegt, “Wim doe niet zo bijdehand, ik wil verder met de les”. En gelijk heeft ze.

Een paar minuten later staan we met zijn allen gezellig op ons hoofd. Waarom?? Omdat de goeroe het zegt. Heerlijk! Aan het einde van de les doen we een groepsknuffel en een kopje slappe kruiden thee.

 

Wim Molinello yoga docent

Sadhaka workshops Fankrijk en Nederland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *