In de himalaja aan het dwalen

Er zijn twee redenen waarm ik af en toe naar India ga. In de eerste plaats voor yoga- en meditatieles, en in de tweede plaats om Tibetaans klankschalen te kopen.

Ik kom net uit een stilte retreate van 10 dagen in een boeddhistisch klooster, en loop een beetje te dwalen door de Himalaja. Ik moet nog even weer wennen aan de grote mensen wereld. Ik kom in een  bergdorp een klein winkeltje tegen (of iets dat daar op lijkt) met een paar klankschalen. De verkoper begroet me als of ik een verloren gewaand familielid ben. Ik hoor hem denken: “hallo mijn persoonlijke bank van Engeland! Ga je iets kopen, of ga je je geld zo aan mij geven?”.

Als hij doorheeft dat ik eigenlijk alleen maar geïntereseerd ben in zijn klankschalen, en niet in zijn persoonlijke familie drama (veel kinderen, weinig eten en de vrouw is ziek, de geit moet gemolken worden, enz.), neemt hij me mee in een achteraf steegje waar hij een deur opent. Op een schuine plank staan een paar klankschalen. Binnen een paar seconden heb ik het al gezien: Indiase fabrieks klankschalen, ook nog een slechte kwaliteit!

Hij pakt een schaal. De schaal ziet er inderdaad oud uit, maar dat komt omdat hij gewoon verroest is. Hij zegt op een nogal verdachte toon: “dit is een héle bijzondere schaal uit Tibet! Antiek, heel oud, maar voor jou, mijn vriend, maak ik een speciale prijs! Wil je een kop thee?”.

Ik schiet spontaan in de lach, hij snapt het niet helemaal. Ik vraag, om erger te voorkomen: “is deze schaal mischien gemaakt in een antieken fabriek?”. Hij begint nu te snappen dat hij betrapt is op een leugen.

Ik loop naar de deur, geen thee voor mij vandaag. Maar ik ben wel weer terug op deze planeet, even op de kaart kijken waar ik ben.

 

Wim Molinello yoga docent

Sadhaka workshops frankrijk en Nederland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *