Japa mala belicht

Japa mala is een meditatievorm die sinds duizenden jaren door de meest uiteenlopende religies en spirituele stromingen wordt beoefend. Het Christendom, de Islam en het Boeddhisme maken gebruik van de mala, maar ook in de yoga is japa mala een oude bekende. Ik benader japa mala natuurlijk vanuit de yoga hoek.

 

Wat betekent japa mala?

Japa betekent letterlijk herhalen en een mala is een kralensnoer. Kort samengevat betekent japa mala het herhalen van een mantra met behulp van een gebedssnoer. Tijdens het beoefenen van japa mala herhaal je dus jouw persoonlijke mantra. Iedere keer dat je jouw mantra herhaalt laat je één  kraal door je vingers glijden.

Als hulpmiddel kun je gebruik maken van een mala zak. Deze zak kun je met een koord om je nek, pols of hand binden. Daarmee bescherm je je mala.

Er zijn veel aanwijzingen en regels m.b.t. het beoefenen van japa mala. Je kunt wel zeggen dat er net zo veel aanwijzingen en regels zijn als dat er goeroes en swami’s op deze planeet rondlopen….. en dat zijn er heel veel!!

Ik licht even de voor mij belangrijkste regels en aanwijzingen uit.

Omdat jij jou mantra herhaalt met jou mala, behoor je jou mala met hetzelfde respect en liefde te behandelen als jouw mantra. Men zegt wel eens dat bij een kerk het gebed in de muren trekt. Dat is zeker ook waar met jouw mala. Jouw persoonlijke mantra trekt in de mala.

Een goede manier om jouw mala te bewaren is in de mala zak op jouw altaar of een andere liefdevolle en schone plekplek. Dus niet op de grond….uitgezonderd de grond van heilige plekken, krachtplekken en bedevaartsoorden, maar dat is een verhaal op zich.

Met jouw mala herhaal jij jouw mantra. Die heeft natuurlijk een grote waarde voor jou, hij kan voor jou een mooi steun en lichtpunt zijn in zwaardere tijden. Immers het  leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Een typisch aspect van het leven is dat het alle kanten op kan gaan …..soms ook de goede.

Het is mooi dat als het iets zwaarder wordt, je terug kunt vallen op jouw persoonlijke mantra. Je zult merken dat als jij jouw mantra herhaald in duister tijden, je heel stiekem een klein glimlachje op je gezicht krijgt. Enne, als het licht eenmaal begint te schijnen is er geen stoppen meer aan! Duistere tijden worden minder duister en lichtere tijden worden nog lichter. Probeer regelmatig japa mala te beoefenen, zodat het als patroon in kan slijten.

Neem een vaste mantra. Een mantra-initiatie kun je krijgen van je yoga docent, een swami of goeroe. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ergens een mantra hoort en dat die mantra jou diep raakt. Mantra’s kunnen erg oud zijn. In de Bhagavad Gita wordt de GAYATRI  mantra genoemd. Van die mantra zegt men wel dat hij net zo oud is als de mensheid zelf.

Ikzelf reciteer de Maha mantra:

Hare Krishna hare Krishna, Krishna Krishna hare hare
Hare Rama hare Rama, Rama Rama hare hare.

Deze mantra heeft op een laag spiritueel niveau 108 betekenissen en op een hoger niveau 1008 betekenissen. In de Bhagavad Gita zegt Krishna: “Ik ben de Himalaya onder de bergen, Ik ben de adelaar onder de vogels. Ik ben de Ganges rivier onder de rivieren. Ik ben de oceaan onder de zeeën.”.

Natuurlijk hebben wij mensen er ook nog een schepje bij gedaan m.b.t. de interpretatie van deze mantra. De mooiste interpretatie die mij het diepste raakt is wel die van Krishna zelf. Hij zegt: “Probeer deze mantra niet verstandelijk te begrijpen. Geen enkele interpretatie kan de schoonheid en liefde van deze mantra samenvatten.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *